Westerås Segelsällskap är utsedda till årets seglararrangör!

Hela pressreleasen kan du läsa här.

För några veckor sedan arrangerade Westerås Segelsällskap – ”WSS Höstkroken Inshore”. Detta seglingsevent har på kort tid blivit en av landets största kappseglingar. 83 startande båtar, över 400 seglare och tusentals besökare i Västerås hamn! Ett större landevent, kompletterat med seglarpub, underhållning och regattamiddag, förgyllde aktiviteten i  Tullhushamnen.

För insatsen blev WSS nominerade till priset Årets Seglingsarrangör.

WSS segrade!

Utmärkelsen utdelades i dag lördag den 12 oktober av Svenska Seglarförbundet i samband med årets seglargala och kappseglingen ”Mästarnas Mästare ” i Båstad. En delegation från Västerås närvarade när WSS mottog utmärkelsen. Motiveringen lyder: Utmärkelsen Årets Arrangör, som tilldelas klubbar som på ett förtjänstfullt sätt arrangerat ett eller flera kappseglingsarrangemang, går i år till Westerås Segelsällskap. Klubben har på ett nytänkande sätt lyft tävlingen Höstkroken (13-15 september) från att vara en regional regatta till att bli en av Sveriges största kölbåtsregattor med över 80 anmälda båtar. Tävlingen lockade också flera tusen åskådare som fick uppleva spännande segling i stadsmiljö och ta del av del av en lång rad aktiviteter på land. Tävlingen och landarrangemangen skapade också rubriker i lokalpressen och Höstkroken var en stor framgång för Westerås Segelsällskap som i år firar sitt 130-årsjubileum.

Bakgrund och Fakta

Westerås Segelsällskap har genom åren som många andra båtklubbar anordnat kappsegling utifrån sina respektive klubböar. Vår kappsegling har sitt ursprung från ”24-timmars” som startade 1947 och har på senare tid samlat ca 20-30 båtar varje år. Inriktningen har hela tiden varit och är, kappseglande familjebåtar.

Första året 2012

För seglingen 2012 bestämdes inom WSS att anordna seglingen med Västerås hamn som bas. ”Vi valde att lägga basen i Tullhushamnen, vilken också av staden fått en ny layout innehållande stora eventytor med restauranger och fina utsiktsplatser över den närmaste Mälarfjärden.”

WSS Höstkroken Inshore blev redan första året 2012 en riktig succé med 66 båtar i hamnen och på startlinjen. 260 seglare på After Sail med orkester och ett par tusen personer i publiken som trivdes hela dagen, samt några företag som utställare i Tullhushamnen. Regattamiddagen på kvällen på Restaurang K9 inrymde 250 personer och biljetterna till den var slutsålda två veckor innan, allt utan några annonser eller annan mediereklam utöver WSS hemsida. Vår kappsegling och tillhörande seglingsevent hade med en gång blivit en av landets största, arrangerat av en av de mindre seglarklubbarna i Västerås.

Ny storsatsning 2013

Med 2012 års lyckade start satsade WSS vidare och lät bl. a bygga upp en s.k. Tipiby i hamnen. Den gav möjlighet att inrymma ca 450 seglare med anhöriga och utställare på Lördagskvällens regattamiddag. På fredagen då de flesta båtarna anlänt till hamnen arrangerades seglarpub med underhållning. Tipibyn inrymde också WSS sponsorer med montrar för 20 företag som utställare. Dessa företag tillsammans med ytterligare ett antal partners har valt att synas med vår segling och har tillsammans finansierat hela seglingseventet! Tipibyn i form av hopbyggda Tipikåtor/Indiantält fanns på plats under hela veckan och var ett unikt inslag i Västerås hamn. Aktiviteter pågick där i 4 dagar avslutande med WSS Höstkroken Inshore under fredag och lördag. WSS disponerade under hela veckan Tullhushamnen för seglingseventet. Under de två seglardagarna förekom också flera andra aktiviteter i hamnen. Såsom Inport jollesegling för ungdomar, ribturer, flyborduppvisning varje timme, modevisning, båtcharter, båtutställningar, båtprylar till höstpriser, Äventyrstävlingar mm. Under hela lördagen kunde man följa kappseglingen på storbildskärm och få resultatrapporter. Det serverades mat och dryck i anslutning till Tipibyn i regi av Frank/K9 restaurangkoncern.

Efter målgång bjöds de 450 seglarna på drink med After Sail tillsammans med publik och utställare. Flera orkestrar bl.a. ”Big deal band ” spelade i hamnen på orkesterbåten där också prisutdelningen genomfördes. Under Regattamiddagen spelade ”Cirkus George” med rockande Nunnor och andra bejublande framträdanden, t ex av Vikingarna i Vikingabåten som hade vunnit i Råseglarklassen.

Organisation och drivkraft

  • Kappseglingen organiserades av WSS kappseglingsansvarige Marcus Österberg
  • Seglingsledare och domare inlånades av Västmanlands seglarförbund och JKV – Jollekappseglarna Västerås.
  • Landevent, hamnarrangemang, underhållning, samarbetspartners, utställare och sponsorer har event-gruppen arbetat med under ledning av Reidar Lindskog som har haft Tomas Wistrand som närmaste rådgivare.
  • För Regattaexpeditionen och mediatekniken svarade Janne Hvass vilken också är ekonomiansvarig i WSS.
  • WSS ordförande Jesper Bergsjö hade den övergripande tävlingsledarrollen.

Inom WSS finns också flera meriterade kappseglare och seglingsproffs.

T ex Jakob Gustavsson, en av Sveriges mest meriterade, Jakob är rankad fyra i världen inom Match Racing och har också jobbat med kappsegling inom SSF i fyra år. Jakob är sedan 2012 mycket delaktig i vårt seglingsevent. Totalt deltog ca 50 funktionärer varav ett 20-tal arbetar kontinuerligt under året med förberedelser, samarbetspartners, sponsorer och utställare,

Reidar Lindskog, Klubbmästare och landeventansvarig i WSS:

”Inom WSS tycker vi att helheten är det som bär upp framgångarna med att framförallt öka antalet kappseglande familjebåtar, d.v.s. att de olika delarna med sociala inslag på land samt regelrätt och bra tävling för seglarna, bär upp varandra. Det ger i sin tur förutsättningar för en god finansiering av hela tävlingen”.

Marcus Österberg, Kappseglingsansvarig WSS:

Nytt för i år var framförallt banan där vi gick ifrån fasta rundningsmärken för att kunna lägga kryss- och länsben och skapa en mer rättvis tävling där tanken även var att få mer action och kontakt med åskådarna på land. Information till och från deltagarna fungerade riktigt bra med det virtuella skepparmötet och anslagstavlan på nätet. Jag är helnöjd med resultatet och vill ge en stor eloge till alla fantastiska funktionärer som gör detta möjligt.

Jesper Bergsjö, Ordförande WSS:

”Som ordförande i Westerås Segelsällskap, en av Sveriges äldsta segelsällskap som i år firar 130 år, är jag oerhört stolt över att vi trots begränsade resurser och med bara drygt 230 medlemspar kunnat sätta Västerås på kappseglingskartan för kappseglande familjebåtar. Det blir definitivt inte sämre av alla lovord vi fått på t.ex. Blur.se/Peter Gustafsson där man bland annat kan läsa Det känns konstigt att stå på bryggan i Långedrag och önska sig till Västerås!”

 

Du gillar kanske också...