Kedjeön

Junior SEGLARLÄGER 2017

LÖRDAG

Under den 11-12 augusti genomfördes Kedjöns Seglarläger. 11 förväntansfulla barn hade anmält sig.

Några hade aldrig seglat innan och vissa hade lite mer erfarenhet. 

Jonas Carrass som var seglingsledare hade ordnat tre extra jollar från JKV för att alla skulle kunna ha tillgång till en båt. Per Spaak var behjälplig ledare tillsammans med junioransvarig Hanna Björklund under helgen.

Lördagen började med en grundteori om hur förfarande av segelbåtens egenskaper, vind och diverse regler. Sedan var det dax för att prova sina kunskaper ute på sjön. Vilket är bästa sättet att lära sig. Följebåtar följde med ut för att coacha respektive barn. 

Lunch avnjöts på bryggan i solskenet och många skratt blev det och barnens ögon lyste av glädje.

Därefter var de redo att fortsätta att träna på att segla under eftermiddagen. Jollar och även båda tvåkronorna fanns till hands under helgen.

Alla barn fick även träna på att kapsejsa med en jolle och vända på den samt ta sig upp i jollen från vattnet. Allt detta efter att Jonas instruerat över hur de skulle göra. Efter detta var alla ordentligt blöta och fick med sig gofika och sedan väntades en varm bastu med mer bad och lek.

Under kvällen grillades det hamburgare uppe vid gamla grillplatsen. Alla barn hann grilla sina burgare och marshmallows innan tunga regndropparna föll ned på oss andra ledare och markpersonal.

Dagen avrundades med en spökhistoria uppe i klubbhuset av Lova (Eriks Björklunds dotter) Därefter fick barnen gå en tipspromenad som visade sig bli en spökvandring, många skrik blev det. Glada men trötta barn knoppade in runt 22-tiden.

SÖNDAG

Dagen började med förberedelser till att sätta segel och få i alla barn i respektive båtar. Planen var att alla skulle segla Kedjön runt. 

Vindarna på lördagen hade varit mellan 2-4 s/m medan vinden ökade under söndagen till mellan 4-7 s/m. Vilket gjorde att de barn som seglade med två-kronan fick sig en riktig upplevelse. Höga tjut från tjejgänget hördes över fjärden när två-kronans lutade lite oroväckande. Beslut togs att Jonas flyttade över till båten för att coacha tjejerna säkert runt ön. Resterande barn fördelades på den andra två-kronan och ett antal jollar. 

Lite över en timma senare så var hela gänget tillbaka och många glada skratt hördes medans lunchen intogs. 

 

Solen strålade nästan under hela seglarlägret. Medan vi såg tunga mörka moln närma sig efter lunchen gjordes ett tappert försök att ha knop-övningarna nere på bryggan.

Men regntunga droppar började falla och förhoppningarna på att få chansen att segla lite till försvann. Upp till Högvalls stuga och knop-övningarna fortsatte med ett litet minde gemensamt prov.

Dagen avlutades runt 14:00-tiden med fika och Hanna tackade alla. Varje barn fick med sig salta boken som ett minne och Jonas berätta kort om Västerås Jolle kappseglarna för dom som kanske fått blodad tand och ville fortsätta träna jolle-segling.

Vi som deltog:

Hanna Björklund, Jonas Carrass, Per Spaak, Patric Lundh, Susanne Lundh, Nathalie Strindin och Thomas Strindin.

Vi tackar de föräldrar som hjälpte till rent spontant när det behövdes.

Vi hoppas på återseende 2018