Nyhetsbrev från Svenska Seglarförbundet

Nedräkningen har börjat – flera medaljchanser på världscuptävlingen på Mallorca

Med över 700 deltagare från ett 50-tal nationer börjar på måndag en av årets största regattor med världseliten. ”Trofeo S.A.R. Princesa Sofia Mapfre” på Mallorca är årets första världscuptävling i Europa. SWE Sailing Team är laddade till tänderna i slutspurten inför OS 2012.

Med på startlistan finns flera av SWE Sailing Teams absoluta toppseglare som bland andra Fredrik Lööf/Max Salminen (Starbåt), Lisa Ericson/Astrid Gabrielsson (470), Rasmus Myrgren (Laser), Josefin Olsson (Laser Radial) och Anton Dahlberg/Sebastian Östling (470).

2011 är det år som de flesta länderna kommer att ta ut sina OS-lag, så även Sverige.
Därför är också nivån tuffare än den varit de senaste åren med många fler deltagare än vad som är brukligt, enligt Magnus Grävare, SSF:s förbundskapten:
– Våra seglare är superladdade, säger Magnus.
– Vi vill gärna se att de verkligen vill vara med på OS, att de satsar på medaljracet och gärna på medaljplats. Det är bara på de här tävlingarna som de kan visa det, därför är världscuptävlingarna så viktiga.
Från Sverige deltar nästan hela SWE Sailing Team.

Laser

OS-veteranen i Laser, Rasmus Myrgren, kom i januari hem med en guldmedalj från världscuptävlingen i Miami. Han slog sin ärkerival från OS i Kina, Paul Goodison. Då låg Paul Goodison på en 1:a plats inför finalracet. Den enda som kunde hota honom var Rasmus som låg på en 2:a plats. Paul Goodisons bevakning ledde till att Rasmus inte bara gick miste om sin 2:a plats utan om en OS-medalj överhuvudtaget. I Miami kunde Rasmus äntligen ta revansch. Det blir spännande att se hur Paul Goodison nu kommer att möta Rasmus igen på banan, enligt Magnus.
– Men den här gången är även Johan Wigforss med, som jag är väldigt nyfiken på, säger Magnus.
Sverige har flera starka Laserseglare i sitt lag: på Mallorca deltar även Emil Cedergårdh och Jesper Stålheim.

49er
– Jag är även spänd på var 49er seglarna står – Charlie Ekberg/Kalle Thorlén och Jonas von Geijer/Niclas Düring. Båda teamen startade på allvar förra året och visade verkligen att de är på gång.

Laser Radial

På Radial-sidan startar Josefin Olsson och Matilda Salminen. Josefin ”Jossan” Olsson, ursprungligen från Oxelösund, rankas numera 19:e i världsrankingen och är ett namn som vi kommer att höra ofta i år.

Finnjolle
I Finnjolle startar Daniel Birgmark: precis som Laserkollegan Rasmus Myrgren missade även han med mycket knapp marginal en medalj på OS i Kina. I fjol visade han vart skåpet ska stå och seglade in på en bronsplats på EM i Kroatien. Under vintern har Daniel genom stenhård träning visat att han är att räkna med.

Matchracing
Matchracing för damer är från och med 2012 en ny OS-gren som seglas på tre i kölbåten Elliott 6m. Med från svenska landslaget är Anna Kjellberg/Lotta Harrysson/Malin Källström. Anna Kjellberg är ett ungt stjärnskott som redan tagit VM-brons i matchracing och silver på Match Cup Sweden. Även hennes kollegor har tidigare utan Anna kammat hem ett antal VM-medaljer.

470 herr
Anton Dahlberg och Sebastian Östling tog tre medaljer på världscupen i fjol. Under sommaren rankades de till och med 1:a i världen, en prestation som ledde till att de korades till ”Årets seglare”, svensk seglings mest prestigefulla utmärkelse.

470 dam
Även på damsidan startar ett team som presterade utomordentligt i fjol: Lisa Ericson/Astrid Gabrielsson tog en silvermedalj på världscupen i Kiel och i december blev det guld på För-VM i Fremantle i Australien. I år seglas VM:et på samma plats i Australien och samma tid som förra året och blir den viktigaste uttagningstävlingen inför OS 2012 i Weymouth.

Starbåt
Fredrik Lööf är en av Sveriges främsta seglare genom tiderna: han har hittills deltagit på fem OS och därifrån kommit hem med två bronsmedaljer (i Finnjolle, OS i Sydney 2000 och i Starbåt, OS i Peking 2008). Fredrik är dessutom flerfaldig världsmästare i Finnjolle.
Fredrik genomgår just sin svåraste tid i livet. Inom loppet av två dagar i mitten av mars förlorade han sin högt uppskattade före detta tränare i en olycka, samt sin pappa, den personen som – enligt egen utsaga – såg till att Fredrik kunde bli så framgångsrik som han har blivit.
Fredrik seglar sedan hösten 2010 med Max Salminen.

Trofeo S.A.R. Princesa Sofia Mapfre pågår fram till den 9 april då den avslutas med finalracen.

Svenska deltagare:

470 damer
Ingrid Söderström/Linnéa Wennergren
Lisa Ericson/Astrid Gabrielsson
470 herrar
Anton Dahlberg/Sebastian Östling
Nicklas Dackhammar/Fredrik Bergström
Victor Bergström/Marcus Dackhammar
49er
Charlie Ekberg/Kalle Torlén
Jonas von Geijer/Niclas Düring
Carl P Sylvan/Otto Hamel
Finnjolle
Daniel Birgmark
Björn Allansson
Johan Tillander
Laser
Johan Wigforss
Jesper Stålheim
Rasmus Myrgren
Emil Cedergårdh
Robin Axelsson
Carl-Fredrik Fock
Johan Christofferson
Laser Radial
Josefin Olsson
Matilda Salminen
Matchracing för damer

Anna Kjellberg/Malin Källström/Lotta Harrysson
Starbåt
Fredrik Lööf/Max Salminen
Tom Löfstedt/Håkan Lundgren

 

Tävlingens officiella hemsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *