Ohoj!

Skepparmöte WSS Höstkroken 2020

Detta är sidan för det virtuella skepparmötet som hålls inför kappseglingen WSS Höstkroken Inshore 2020 fredag och lördag 2019-09-04 & 05.

Du som anmäld skeppare kan ställa frågor om banor, seglingsföreskrifter m.m. i kommentarsfältet nedan så kommer tävlingsledningen att besvara dessa.

Alla kan då se alla frågor och alla svar.

/ Robert Wahlén
Tävlingsledare

20 reaktioner på ”Skepparmöte WSS Höstkroken 2020

 1. Det finns flera banor publicerade för fredagens race. Hur vet man vilken som gäller?

  1. Preliminärt gäller bana 3, vi kommer att publicera startlistor och bana på fredag, senast 10:00
   /Tävlingsledningen

   1. ser att startlistor är publicerade men hittar inte vilken bana som gäller för dagens jaktstart

 2. Inför fredagens jaktstart vore det trevligt om man kunde utgå från Fröken-Ur-tid och inte som tidigare den lite mer kryptiska GPS-tid som är som upplagd för förvirring:-) Hur går tankarna kring det?
  Keep it simple, tänker jag vore bra?

  1. Vi diskuterade det förra året men beslutade att gå på GPS-tid, då de flesta telefoner är synkroniserade med den och det blev väldigt enkelt.
   /Tävlingsledningen

 3. Bana 3 & 4 Crusing lördag står i banbeskrivningarna följande:
  – Rundning sker moturs, utom första kryssbojen.
  – S. Gul tetra, OBS: rundas/ passeras moturs!
  Då är min fråga: Är S. Gul tetra = första kryssbojen? Om så är fallet så är text och bild i ovan två banor motstridiga/otydliga.

  1. Helt rätt. Meningen i inledningen på banbeskrivningen, ”Rundning sker moturs, utom första kryssbojen” är felaktig på bana 3 och 4.
   Märke ”S” är kryssbojen.
   På bana 3 och 4 är alla rundningar moturs som bilden visar.
   På bana 3 så behöver man inte runda ”S” bara passera den så att bojen är på babords sida om båten.
   Vi försöker alltid att lägga banan så att det är lätt att göra rätt.
   Tack för påpekandet.
   /Tävlingsledningen

 4. 1. – Ang. jaktstart, räknas resultaten om enligt SRS under några omständigheter? Ex, vid x% vindökning/minskning eller är det så att säga spikat från början, alltid?
  2. – Om tex starten för de långsamma båtarna går i 3 m/s och en timma senare startar de större i 7 m/s tar man med en sådan eventuell vindökning i beräkningen av starttiderna eller räknar man då på ett medel under hela startperioden…. Eller räknar man då om i efterhand trots att det är jaktstart, Tja, därav frågan ovan, undrar alltså hur man hanterar ev. ”betydande” ändring av förutsättningar..

  1. Tanken är att inte behöva räkna om resultatet, men får vi en stor skillnad på beräknad seglad tid och faktisk seglad tid, så kan vi komma att räkna om resultaten. SSF rekommenderar det vid mer än 15% skillnad på seglad tid och beräknad tid.
   Skillnaden i vind tar vi inte hänsyn till, det är ju samma problem vid en vanlig start, och de långsamma båtarna kan få segla i annan vind än de snabba båtarna på slutet. Vi försöker beräkna en medelvind/förhållande under hela tävlingen.
   Med den erfarenhet vi fick förra året kommer vi också räkna in om vi tycker att det var rättvisande förhållanden under tävlingen.
   Vi tycker jaktstart är ett roligt komplement, där först i mål vinner, och vi kommer försöka hålla det konceptet, om ingen oförutsett händer.
   /Tävlingsledningen

   1. Vänligen anslå vilken indata som använts för att beräkna fredagens starttider: banlängd, vindstyrka etc, Då planerad målgång enligt startlistan är 17:00, kan inte nedanstående villkor uppfyllas enligt resultatlistan som publicerats 2020-09-04 18:00, och således ska KORRIGERAD TID-metoden användas.

    Omräkning enligt KORRIGERAD TID-metoden kan användas även vid jaktstart. Om segrande
    båt EJ går i mål inom ± 10-15 % av beräknad tid för båt med SRS-talet 1,00 bör man räkna om resultatlistan enligt KORRIGERAD TID-metoden. (SRS 2017)

    1. Hej Martin, korrigerad tid skulle kunna användas vid jaktstart, vi valde att inte använda den av följande skäl:
     1. Vi hade annonserat en jaktstart och ville ha ett jaktstart resultat, dvs. plats i mål gäller.
     2. Vi ville ha segling som inte gav tydlig favör till något SRS-grupp.
     3. Ger ett komplement till lördagens race, dvs. andra förutsättningar.

     Vi kunde snabbt konstatera att seglingen gick snabbare än vi hade beräknat, frågan blev då, har det skapat fördelar till någon SRS grupp (snabba, långsamma båtar). Då vi analyserade resultatlistan kunde vi inte se att höga SRS kom långt ner i resultatet, eller att höga SRS kom främst i resultatet, resultatet var blandat med avseende på SRS tal, alltså ingen tydlig fördel till någon SRS-klass. Vi kunde också konstatera att det blev en kort målgång, båtarna kom relativt samlade.
     Det gjorde att vi ansåg att resultatet blev ett korrekt (jaktstarts) resultat och att det inte fanns anledning till att räkna om det till ett korrigerat resultat.
     /Tävlingsledningen

     1. Vänligen publicera hur ni beräknat starttider utifrån er bedömda prognos av vindstyrka och banlängd.

      Det är som ni tidigare skrivit, seglad tid mot beräknad tid som avgör om korrigerad tid ska användas, inte hur samlat ett startfält är genom målgången.

 5. Hej Alla seglare,
  kom ihåg att vi har finalen i allsvenskan som seglar på en bana nord-väst våran start. Vi ska inte seglar in i deras område och banorna ligger så att det ska inte behövas.
  Dessutom ska det komma in några stora fartyg, de har företräde och svårt att manövrera i den smala farleden, så segla så ni inte stör varandra.
  Ta det försiktigt och segla snabbt!
  /Tävlingsledningen

 6. Hej! Jag anmälde mig i kategori förstagångskeppare, short handed och short handed mix. I anmälda båtar kan jag enbart se att jag är med i kategorin förstagångsskeppare. Ngt fel här?
  /Christer Pers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *