WSS/SSA Ungdomsläger på Rågsäcken juni 2022.

Mattias och Pelle från WSS hämtar på fredags eftermiddagen WSS’s jollar från Kedjeön tillsammans med barnen Leo och Tyra.

I ett långt led bogseras jollarna till SSA på Rågsäcken där också Lovisa är på plats och hjälper till att ställa iordning på bryggan och i skjulet tillsammans med Leo.

Vid fredags kvällens middag sitter redan ett gäng längs långbordet på den grönskande västsidan uppe vid grillplatsen. Av en lyckosam händelse har vi då äran att stifta bekantskap med Christer ”Loppan” Looström. Han berättar med genuin nostalgisk glädje i ögonen om när han i mitten av 1970-talet var med via SSA och startade upp vad som fortfarande idag är ett uppskattat ungdomsläger, vilket SSA och WSS nu hjälps åt att hålla i vartannat år på Rågsäcken och vartannat år på Kedjeön. Christer berättar i ljuset av en något molnbeklädd solnedgång hur de tidigare år sytt rosa kepsar och sålt under lägret, hur de under en period hade ”Rågsäcken runt” som en del av flera aktiviteter under lägret och ibland även organiserade kvällsaktiviteter.

Pelle och Mattias från WSS och Elis från SSA var ansvariga för årets ungdomsläger.
Sixten från SSA var senior ungdomsledare. Meja, Leo och Lovisa från WSS var juniora ungdomsledare. Barn och ungdomar som deltagit i år är mellan 8-15 år. Totalt 16 anmälda och slutligen 14 deltagande. Ungefär hälften från vardera segelsällskap. Jag, Malin, fotograferar och skriver för glatta livet under lägret.

Uppstart på lördagsmorgonen kl 10.
Pelle presenterar dagen i stort. Barn och ungdomar delas upp i olika grupper beroende på erfarenhet och egna önskemål om båt typ. 2-krona eller optimist. Ledarna berättar därefter i de mindre grupperna lite mer om båtarna, hur man hissar segel, segling i halvvind eller lens och hur eller varför man ”burkar”. Pelle lugnar de unga deltagarna att idag blir det bara halvvind.

4 följebåtar var redo att stötta, hjälpa eller ta in barn eller unga som på olika sätt stötte på utmaningar under seglingen. Ett skot gick sönder under lördagens övning och Mattias hämtar direkt nytt skot i ilfart med gummibåten och byter ut det trasiga så de kan vara iväg snart igen. Mattias fick även bitvis agera ”pressbåt”-förare.

”Alltid flytväst på bryggan!” skanderar Pelle för barn och ungdomar. När ni ska vara uppe vid huset kan ni ta av dem och lägga samlat vid bordet på bryggan nedanför trappen. En lång kö av hungriga barn och ungdomar ringlar upp för trappen till klubbhuset för lunch utspisning. En handfull kvinnor från SSA, vilka alla var barnens mammor, farmödrar eller mormödrar, gjorde stordåd i marktjänsten under helgen. Spagetti och hemmagjord vegetarisk köttfärssås var givetvis uppskattat. Därefter hembakta bullar och saft, eller kaffe för de vuxnare ledarna.

På bryggan berättar en kvinna som är farmor till fyra av barnen från SSA under helgens läger att en gång i tiden var också hennes pojkar ungdomsledare här, nu är de själva fäder. På den tiden då hennes pojkar var barn deltog hon i kökstjänsten och minns att lägret då var en hel vecka långt. Det är tydligt att detta är en tradition som spridit glädje över flera generationer.

Eftermiddagen bjöd på planerade seglings övningar, men också en oplanerad. En av 2-kronorna kapsejsade. Besättningen visade på mycket gott sjömanskap och gjorde allt rätt vad gäller förflyttning från båten, tecken att de är ok och senare när alla utom en var förda i transportbåt till land vände en av besättningens killar i tillbaka båten tillsammans med ett par av de vuxna i följebåtarna.

Ett besök av Sjöräddningssällskapet lockade till sig några av de yngre deltagarna för en titt både på utsidan och insidan av båten ”Hans Carlsson”.

Vid dagens slut var många trötta men vid gott mod och fnittriga var de redo för bad och lek. Ett gemensamt hopp-dopp fick avsluta dagens träning och påbörja seneftermiddagens självständiga lek tills dags för grillning eller annan middag med föräldrar som på olika nära håll följt barnens aktiviteter och peppat vid behov.

Ny dag. Förväntansfulla kom de en efter en till samlingen kl 09 på söndags morgonen. Förmiddagens övning bestod av segling runt utplacerade dunkar och bojar i en bana.

Fruktstund är ju aldrig fel. Påsar med äpplen och bananer bars ner till bryggan när välbehövlig paus och lite påfyllning på blodsockret krävdes.

Mer segling. Några av ungdomarna fick under söndagen upp 2-kronorna i surf, eller planing, på undanvind. Imponerande utbrast Pelle.

Med gemensamma krafttag plockades segel, roder och båtarna som helhet ihop av alla duktiga barn och ungdomar när det närmade sig matdags. Söndagens lunch blev ris och korv stroganoff. Vattenmelon som efterrätt. Den varma temperaturen under söndagen gjorde många barn otåliga att få bada.

Dagen avslutades med fin gruppbild. Trötta men i det stora hela nöjda barn och ungdomar. Enligt tradition puttas Pelle i vattnet och flera av barnen och ungdomarna jagade och kastade i varandra till skrik och skratt.

Klockan 1720 var två-kronor och jollar från WSS återställda på Kedjeön. Efter lite fika och en knapp ytterligare timme är vi påväg hemåt. Pelle hissade storseglet och Mattias focken. Med fulla segel i halvvind får även vi njuta av segling under hemfärden. Vi drar förbi motorseglare och toppar på 8,2 knop.

Tack alla inblandade för ett lyckat ungdomsläger 2022!