Kedjeön

På väg mot ny brygga på Kedjeön

Efter 51 år så var det då dags att riva gamla bryggan, vilket vi gjorde i september månad.

Många hjälpsamma händer hjälpte till med att riva gamla bryggan och samla ihop dom kvarvarande stolparna från gamla teleledningen. Efter att ha satt staket (eller mantåg kanske det heter på Kedjeön) på jollebryggan fick den tjänstgöra som pråm för gamla bryggvirket, vilket gick väldigt bra.

20120909_122645

Efter insamling av några anbudsgivare på pålningen av nya bryggan, var det då dags att skriva kontrakt. Grävkalle fick uppdraget efter våran bedömning, han var den som hade den bästa lösningen till bästa pris! Grävkalle krävde att vi skulle tillhandahålla en hantlangare, så Hasse Pettersson och Janne Hvass anmälde sig som frivilliga. Enligt Grävkalle så gjorde dom ett utmärkt jobb!

P1030273

Samtliga pålar står stadigt mot berget under leran, i norra delen av bryggan gick de ner djupt i leran, 5-7 meter innan de tog i berget medan det i södra delen av bryggan endast var 1-2 meter lera innan man kom ner till berget. I södra delen där pålarna står grundare i leran innan berget finns viss risk att pålarna lyfts av isen. Det kan medföra att isen lyfter bryggan, men Grävkalle hade recept på det också! Man sätter helt enkelt plaströr runt pålarna så att isen inte får grepp om dem.

Efter lite raggande fick vi tag i avloppsrör i varierande storlekar. Därefter fick Conny sjösätta båten för att ta oss ut till ön. Janne, Jesper och jag åkte tillsammans med skeppare Conny ut i en lätt överlastad styrpulpetare till Kedjeön i slutet av november för att montera dit isskydden.

Det tog inte lång tid förrän det började hållas vad om vem som skulle åka i plurret först! Att det skulle bli jag kändes som en lågoddsare. Rätt som de var hördes ett högt ”f-n” över Kedjeön, någon (vi behöver väl inte nämna några namn här) hade tappat min borrmaskin i sjön. Efter lite tafatta räddningsförsök av mig och Jesper så kom Janne (som inte hade något alls med saken att göra) med förslaget att han skulle bada! Jag visste inte att Janne var så sugen på att ta ett dopp i det femgradiga vattnet. Men ett stort tack Janne! Efter torkning så funkar maskinen minst lika bra som tidigare.

P1030333

Nu återstår uppregling av regelverket under vintern samt läggning av det nya däcket i vår, allt enligt planen!

P1030281

Slutresultatet är tänkt att bli ungefär som kommunens nya bryggor i Mälarparken.

P1030236

/Erik Björklund

En reaktion på ”På väg mot ny brygga på Kedjeön

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *