”Vi fick upp smaken för långa sköna dagar på båten och råkade till och med missa hela skärgården pga bra vind”

Intervju med Johan Neidemark Vice ordförande i WSS.

Johan är ofta på ön, är social och välkomnar nya medlemmar på plats. Känslan är att han hör hemma på ön, och därför är det lite förvånande när han berättar att familjen är ganska nya som båtägare. Men de har fastnat för båtlivet och hunnit med väldigt mycket under de här 3 åren med segelbåt. Och Kedjeön har de fastnat för, inte minst för alla trevliga människor som hänger där.

Här berättar Johan själv om deras båthistoria, och vi är glada över att han vill dela med sig till oss.

Av Annette Ibsén Foto: Johan Neidemark Privat

Vi fick upp smaken för långa sköna dagar på båten och råkade till och med missa hela skärgården pga bra vind

Jag växte upp med segelbåt i Stockholms skärgård, vi var 4 ungar och en hund med mamma och pappa på en 23 fots Leasure (engelsk havskryssare). 6 veckor varje sommar, utan hemmets eller moderna båtars bekvämligheter. Men det gjorde inget då vi spenderade massor med tid i Stockholms underbara skärgård och, nästan varje år, en tur till Sandvik på Öland där vi har släkt. Med 3 knattar (99, 01, 07) så byggde vi en egen sommarstuga på Öland efter egna ritningar, Öland var perfekt för våra barn under deras uppväxt. Efter 10 år när dom två äldre började tröttna så sålde vi stugan 2016 och funderade vad vi skulle göra istället. Min en bror hade segelbåt så det kändes som ett bra alternativ som vi även kunde nyttja mycket oftare än sommarstugan. Så vi gjorde slag i saken och började leta efter en bekväm och lagom stor båt för en lagom budget. Efter otaliga timmar på internet så fastnade vi för Beneteaus modellserie Oceanis men hade även ögonen på Hanse, Bavaria, Dufour och Jeannau. Malin hade sina krav på båten och jag hade mina, tillsammans så begränsade detta våra val bland begagnade båtar till lagom pris. Så vi vande oss med tanken att köpa en nyare båt, med detta i bagaget så åkte vi till Gustavsberg i september 2017. Det som skulle vara titta, känna och klämma på olika båtar slutade i champagne och påskrivet kontrakt för en ny båt. Hela vintern ägnades åt att köpa in det som behövdes på båten och lära oss knopar och navigering, även Förarbevis och VHF certifikat ordnades. Eftersom min bror redan var medlem i WSS så föll det sig naturligt att gå med i WSS vilket vi gjorde flera månader innan vi fick båten. Jungfruturen från Saltsjöbaden gick till Kedjeön där vi då firade både valborg och 1a maj 2018.

Första säsongen med båten ägnades mestadels på Kedjeön då vi lärde känna så många roliga medlemmar som möjligt, sommar-semestern blev nog lite övermodig då vi seglade både till Gotland och Öland, men vi hade väldig tur med seglings-vädret. 88 distans Nynäshamn – Visby klarades av strax efter midsommar och 2 nätter senare Visby-Byxelkrok och sen Byxelkrok-Sandvik. Vi fick upp smaken för långa sköna dagar på båten, råkade till och med missa hela skärgården på vägen norrut pga bra vind och väder då vi seglade 75 distans från Idö till Ringsön en dag. Efter semestern så blev Kedjeön på helgerna normaltillståndet, antar att någon i valberedningen tyckte att vi var där för mycket så frågan ställdes inför årsmötet 2019 om jag kunde tänka mig att ställa upp i styrelsen. Ett bra sätt att lära känna ännu mer roliga människor tänkte jag och tackade ja. När sedan posten som vice ordförande blev ledig så fick jag den frågan och tackade givetvis ja. Nu sedan januari 2021 så är jag även WSS representant i VFBABs styrelse. VFBAB är ett företag som ägs av de sex båtklubbarna som agerar här i Västerås. Verksamheten i VFBAB är att tillhandahålla tjänster för upptagning, vinterförvaring och sjösättning av våra respektive båtklubbars medlemmar till så nära självkostnadspris som möjligt. Jag ser fram emot att lära mig den verksamheten!

När man pratar med seglarna på Kedjeön så får man lära sig mycket om bra lösningar och givetvis så finns det alltid saker att fixa oavsett hur ny båt man har. Då jag är intresserad av el och elektronik så föll första större projektet på solceller för att kunna stanna längre ute, el var vår största bristvara på båten. När det hade monterats så föll nästa idé på ankarspel i aktern för att underlätta ankring, de första 3 säsongerna har vi haft ett 15kg ankare med lina som vi fått kasta i och hala in manuellt. Så just nu håller jag på och förbereder för installation av ett rejält ankarspel i aktern, massor med roliga verktyg man måste ha och massor med nya kunskaper att inhämta. Borren ska sättas i akterspegeln så fort det blir lite varmare ute, planering och elen är klar inne i båten. 

Till sist- 10 snabba:

Familj: 

Fru Malin, Barnen Mathilda -99, Niclas -01, Izabelle -07 samt en katt, Rey, som införskaffades under pandemin.

Båt:

Beneteau Oceanis 41.1 från 2018

Antal år WSS:

3

Favoritplats i Mälaren:

Förutom Kedjeön så är det svårt att välja, vi försöker utforska nya platser hela tiden. Vårt mål från första året att besöka alla andra båtklubbar runt Västerås står fortfarande kvar med alla 5 kvar att besöka.

Favoritplats i Saltsjön:

Sandvik på Öland såklart. Förutom det så är yttre skärgården en favorit, plana kala klippor och blått så långt ögat kan nå!

Berätta om ett Fint Seglarminne:

En av mina kusiner har en ö utanför Trosa som vi besöker varje år, 2019 när vi var där tillsammans med 2 andra kusiner som också är seglare. Då det skulle börja blåsa till kvällen så vi åkte in i en vik och släppte i ankaret och massor med kätting. Sen kom kusinerna och knöt fast i oss, 3 segelbåtar och en motorbåt, trevligt sällskap och fantastisk solnedgång!

Berätta om ett mer spännande äventyr/ När saker inte riktigt blev som det var tänkt:

Det får bli i somras då vi tog oss vatten över huvudet och seglade Byxelkrok – Sandvik i alldeles för hårt väder och höga vågor, fast efteråt så var det en bra lärdom i både planering och att båten klarar av mycket mer än vad våra huvuden klarar.

En paradrätt som passar bra för segling:

Vår favoriträtt på båten är tortellini med bacon och massa goda tillbehör.

Musik jag gärna lyssnar på?

Jag lyssnar på det mesta men favoritmusiken är rock från 80 och 90-talet.

Plats jag hoppas besöka med båten i sommar:

Om vi åker söderut igen så ska vi stanna i Harstena, om vädret tillåter även Hävringe. Om vi styr norrut så ska vi utforska stora Nassa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *