Svenska Högarna

kommunikation@wss.se Maila oss gärna bild och liten text från ett ställe ni besökt i sommar. Då kan vi få inspiration av varandras små och stora äventyr. Idag delar Johan och Malin Neidemark med sig av en fantastisk plats de besökte för någon vecka sedan.

N 59° 26’ E 19° 30’ Stockholm skärgårds östra utpost / Text och bild: Johan och Malin Neidemark

En pärla i ytterskärgården, väl värt ett besök! Väder-planera ditt besök väl, det är mer än 20 distansminuter till närmaste skyddade hamn, Sandhamn eller Möja. Ett kargt landskap i yttre skärgården som inte erbjuder många möjligheter till skydd vid hårt väder. Få angöringsplatser för segelbåtar, på sjökortet ser ni tre pilar, där ligger de tre segelbåtarna på bilden. Kanalen är trång, mindre än 10m bred på smalaste stället, att vända runt i kanalen kräver bra väder och god hantering av din båt. Det finns en kryssarklubb boj i norra änden för svajankring. Den södra bojen kan endast användas för angöring mot land. Vid norra bryggan finns landström, men prata med tillsyningsmannen innan inkoppling.

En ombyggd telefonkiosk fungerar som en liten affär där det finns godis och läsk, självbetjäning med swish gäller. Man kan även prata med tillsyningsmannen och köpa färska ägg från gården som ligger vid fyren. Strax bakom kiosken hittar man en jättegryta som kallas Jättens byxor.

Ta en promenad till fyren och njut av den underbara utskikten. Fina ordnade stigar på ön med spänger på de svårpasserade skrevorna.

Utsikt söderut från fyren
Utsik österut från fyren mot hamnen
Smalaste passagen i inseglingen, håll i mitten då det grundar upp på båda sidorna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *