VM Sílver i ORC Double Handed till WSS-seglarna Marcus Österberg och Henrik Borg!

Text: Henrik Borg

Bild: Henrik Borg / Marcus Österberg / Privat

Parallellt med Gotland runt anordnades i år det första ”ORCi Double Handed World Chamionship”, det vill säga VM i DH segling, Henrik Borg och Marcus Österberg tävlade för WSS och tog hem ett VM silver!

Double handed, eller Short handed, som det även kallas innebär att man kappseglar med endast 2 personer i besättningen. I Sverige har denna typ av segling blivit mer och mer populär och seglingar som exempelvis Rayymarine2star brukar samla runt hundra startande båtar.

I år var det alltså första gången ett VM anordnades och jag och Marcus bestämde oss direkt att vara med, en unik chans att segla mot internationella besättningar, och chans att bli världsmästare!

VM seglades i 3 klasser med totalt ca 90 båtar anmälda, vi seglade klass A med de 24 snabbaste båtarna från Sverige, Finland, Polen, Estland, Tyskland och Norge. Flera av de svenska båtarna hade vi seglat mot tidigare under vårens uppvärmning, som bestod i Raymarine2Star.

Efter starten inne i Stockholm var seglingen ut mot Sandhamn mycket intensiv! Undanvindssegling med gennaker, många gippar och segelbyten under skiftande vindar och mycket trångt i vissa passager!

Vid Korsö hals hade vi tagit ledningen i klassen, en knapp minut framför värsta konkurrenten Zeus, en Z30+ med Martin Strömberg och Anders Dahlsjö ombord. Det var skönt att äntligen komma ut på havet och få segla på en bog ett tag! Prognosen lovade kryss ner mot Hoburgen, med lätta vindar i början, för att sedan öka sista delen, vilket visade sig stämma bra.

En mycket skön kryss ner mot Fårö, där Zeus nu seglat om och låg 17 minuter före och vi på andra plats. Under dagen ökade vinden och det gällde att hitta rätt i vriden och försöka undgå motström, vi seglade tätt utmed kusten där vi tyckte vågor och ström var mindre.

Inför rundning av Hoburgen hade vinden ökat rejält och det blåste nu upp mot 20kn och vågorna byggde ordentligt! Vi gjorde en bra kryss och rundade Hoburgen som första båt och 14 minuter före Zeus!

Från Hoburgen och hem skulle det bli undanvind, ökande upp mot 25kn, så denna del av seglingen skulle gå snabbt! Sträckan upp mot Visby var för brant för gennaker i början, men vind och bra vågor gav surfar kring 15 knop. Vi såg dock Zeus komma bakifrån med god fart, och vid rundning av Visby var de 7 minuter före, och satte efter rundningen en plan gennaker och stack i väg betydligt fortare än oss! Sträckan upp mot Almagrundet blev en härlig undanvind, dock kunde vi aldrig sätta gennakern då det var för brant och dessutom ordentligt med vind. Vi insåg dessutom att vi inte hade någon möjlighet att hålla jämn fart med Zeus.

Vi rundade Almagrundet som 2:a, och Zeus hade seglat ifrån oss med 1 timme och 10 minuter! Vi lyckades hålla avståndet till J/121:an Jolene och gick i mål i Sandhamn som 2:a i klassen, det blev VM-silver!!!

Racet kan spelas upp i TracTrac: HÄR

KSS

Entry list